Η Telmaco υποστήριξε την πρώτη live 5G τηλεοπτική παραγωγή από την Cosmote TV

Cosmote5GPhoto1Η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) έχει έρθει και στην Ελλάδα και αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε μια σειρά από κλάδους, μεταξύ των οποίων και αυτός των τηλεοπτικών παραγωγών. 

Για την Telmaco A.E. η έλευση του 5G αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να αναδείξει τις δυνατότητές της, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο επιτυχημένος συνδυασμός σύγχρονων τεχνολογιών οδηγεί σε μια νέα εποχή υπηρεσιών και προϊόντων.

Η Cosmote TV εμπιστεύτηκε την Telmaco για την πρώτη χρήση ενός συστήματος που συνδυάζει τεχνολογίες, όπως είναι το 5G, το IP, το HD/UHD και το SST streaming. Αξιοποιώντας τις κατάλληλες εφαρμογές, έκανε εφικτή την πρώτη τηλεοπτική παραγωγή που αξιοποίησε ένα δίκτυο 5G σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, στον πρόσφατο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.

Τα νέα πρότυπα streaming, το υψηλό bandwidth και το χαμηλό latency του δικτύου 5G της Cosmote δημιουργούν νέες συνθήκες για τις τηλεοπτικές παραγωγές. Οι λύσεις της Telmaco μειώνουν την πολυπλοκότητα εφαρμογής των νέων τεχνολογιών και κάνουν εύκολη την απομακρυσμένη παραγωγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Telmaco συνδύασε την σύγχρονη παραγωγή τεσσάρων απομακρυσμένων καμερών από το υπάρχον control room.

Για τη βασική υλοποίηση οι άνθρωποι της Telmaco χρησιμοποίησαν τη μονάδα AIR320-5G της AVIWEST, ρομποτικές κάμερες BirdDog UHD P400, το δίκτυο 5G της Cosmote, όσον αφορά την εξ αποστάσεως λειτουργία, και τη μονάδα StreamHub για τον συγχρονισμό, την επικοινωνία και την αποκωδικοποίηση των πηγών στο control room. Όλες οι συσκευές ήταν συνδεδεμένες μέσω ειδικά για την περίσταση σχεδιασμένου IP δικτύου, που εξυπηρετούσε την επιστροφή σημάτων Video, Tally και τον τηλεχειρισμό των καμερών από το control room προς το σημείο παραγωγής ασύρματα.

Είναι σημαντικό ότι τμήματα του συστήματος μπορούν να αξιοποιηθούν για πλήθος εφαρμογών, όπως ειδήσεις, συνεντεύξεις, μουσικές παραγωγές, εκδηλώσεις μέσω live streaming ή ακόμα και αθλητικά γεγονότα μικρής κλίμακας.

Cosmote5G3

H λύση που επιλέχθηκε προσφέρει σύγχρονα σήματα, διατηρώντας το Lip Sync μεταξύ των εικονοληπτών, ενώ επιτρέπει τη μεταφορά της άριστης ποιότητας εικόνας των UHD P400 καμερών, αξιοποιώντας τις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες του δικτύου 5G της Cosmote. Επιπλέον, το ιδιαίτερο χαμηλό latency του δικτύου 5G, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων του, δίνει τη δυνατότητα για τον χειρισμό των ρομποτικών καμερών με εντυπωσιακή ακρίβεια. Μπορείτε να δείτε τον εξοπλισμό στο video link εδώ.

Η εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών της Telmaco είναι στη διάθεση σας, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να διερευνήσει ποια είναι η κατάλληλη λύση για το δικό σας σύστημα και την κάλυψη των δικών σας αναγκών.